Logga-guld-hemsida

Diabetes pga socker?

Kan du få diabetes av att äta mycket socker? Både ja och nej. Många tror att socker orsakar diabetes, eftersom diabetes tidigare ofta kallades sockersjuka. Namnet sockersjuka kommer dock av att sockerhalten i blodet är för hög och att kroppen inte klarar av att dämpa det när man har diabetes.

Typ 1 diabetes får man inte av att äta mycket socker. Man är fortfarande inte helt säker på vad orsaken är. Man vet att ärftliga faktorer spelar in och att vita blodkroppar angriper de så kallade beta-cellerna i magspottkörteln som producerar insulin. Däremot kan ett högt intag av socker göra att man går upp i vikt och riskerar att drabbas av typ 2 diabetes (åldersdiabetes). 

Typ 2-diabetes är en så kallad livsstilssjukdom. Det betyder att uppkomsten av sjukdomen är nära knuten till den enskildes livsstil. De största riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes är övervikt, för lite motion, ärftligt påbrå och ålder.

Typ 2-diabetes utvecklas när kroppen inte längre kan producera tillräckligt med insulin och/eller har nedsatt förmåga att reagera på insulin. Typ 1-diabetes utvecklas när kroppen helt eller nästan helt har förlorat förmågan att producera insulin och beror inte på personens livsstil.

Precis som fett, protein och andra kolhydrater ger socker energi. Om man får i sig mer energi än kroppen förbrukar kommer man på sikt att utveckla övervikt, och det är i sin tur en hög riskfaktor för uppkomsten av typ 2-diabetes.

Det är det totala kaloriintaget som är viktigt (inte bara sockret) och märker man att man börjar utveckla bukfetma är det ett varningstecken för typ 2 diabetes.

Kommentera gärna: