Logga-guld-hemsida

Att vara mamma åt en diabetiker

Hur är det att vara förälder åt ett barn med diabetes? Detta är Emilias berättelse.

Jag heter är Emelia Ingemarsson och har varit medlem på Energi sen nov 2015. I december 2016 förändrades vår familjs liv liv då vår son Oscar (7år) insjuknade i den kroniska, livshotande, obotliga sjukdomen typ1 diabetes.
 

Sjukdomen innebär att kroppens eget immunförsvar dödar de celler i bukspottskörteln som bildar insulin, så kallade betaceller. Utan insulin kan kroppen inte ta upp sockret i blodet och tillslut utvecklas det till syraförgiftning, så kallad ketocidos och man dör. Denna sjukdom har inget med att barnen ätit för mycket socker eller fått för lite motion.

Anledningen till att vi sökte akuten på KSS var att Oscar törstade och kissade otroligt mycket och efter ett stick i fingret hemma som påvisade 23,7mml/L i blodet! (en normal människa har värde på 4-6 mml/L i fastevärde). Behandlingen startade direkt genom att tillföra kroppen insulin med hjälp av insulinpenna.

Det var långa och jobbiga 8 dagar på sjukhuset som vi spenderade ihop med diabetesteamet på plats för att utbilda oss. OScar fick insulinpump då hans kropp krävde så lite insulin då han fortfarande hade egen produktion av insulin (bukspottskörteln hade inte slutat helt).

Hur har vårt liv förändras?
Dom flesta tror att vi bara behöver ge insulin och sen är allt bra, men:
• Infusionssetet som sitter på Oscars mage som är kopplad till insulinpumpen byts var 3:e dag och då byts även insulinet.
• Sensorn som sitter på armen byts var 7:e dag.
• Blodprovsstick minst 4 ggr/dag.
• Väga och räkna ut antalet kolhydrater till varje måltid och kolla blodsockret och ge insulin utefter det.
• Alltid ha en vuxen i sin närhet.
• 24/7 övervakning dygnet runt.
• Leker inte borta.
• Varje dag planeras, vi undviker spontana saker.
• Korrigera blodsockret när det blir högt och ge mer insulin.
• Vid lågt blodsocker måste man ge socker(druvsocker, söt saft m.m) för att undvika hypoglykemi.
• Han har en egen resurs i skolan som hjälper honom. 

Fysisk aktivitet ökar känsligheten för insulin, och för att behålla en jämn balans så är det värdefullt med regelbunden fysisk aktivitet. Infektioner och stress minskar känsligheten för insulin och insulinmängden behöver ökas. Men - som för alla andra med diabetes typ1 - är det svårt att få ett stabilt blodsocker eller ”ställa in” pumpen m.m. för den andra dagen är inte den andra lik beroende på fysisk aktivitet, stress, infektioner, humör, kost m.m. 

Idag anpassar vi oss för att få ett så jämt blodsocker som möjligt genom att äta på regelbundna tider, varierad, fiberrik och näringsrik kost med grönsaker. Jag lagar mat från grunden, gärna ekologiskt och närodlat i den mån det går. Jag kollar hur mycket kolhydrater, protein, fett, fibrer m.m. det är i varje produkt jag handlar. 

Vårt hopp är att forskarna ska hitta ett botemedel mot diabetes för idag botas ingen, men mer pengar behövs till forskningen så stöd kampen mot barndiabetes på här eller genom att Sms:a
"GE 100 MERENERGI" till 72672 för att ge 100 kr. Du kan byta ut 100 mot 200, 300, 400 eller 500 för att ge ett högre belopp, t.ex. GE 300 MERENERGI

Vi kommer under oktober månad att börja  pärla armband ”BOTA DIABETES” för 100kr/st där allt går oavkortat till barndiabetesfonden. Ingen kan göra allt men alla kan göra något ❤ 

Kort fakta vad som händer i kroppen vid: 

Lågt blodsocker, hypoglykemi
Om vi ger för mycket insulin, eller ex. en måltid blivit för liten, så blir sockerkoncentrationen i blodet för låg. Det skulle leda till energibrist i hjärnan, som blir rädd och med stress-signaler (hormoner och nervsignaler) beordrar produktion av socker. Detta leder till s.k. känning d.v.s. obehagliga symtom med darrighet, hungerkänslor, irritation, blekhet, svettningar, hjärtklappnning, svårt att tänka klart. Skulle sockerkoncentrationen gå ner för lågt kan det leda till kramper och medvetslöshet, s.k. insulinchock då måste ambulans tillkallas.

Högt blodsocker, hyperglykemi
Om vi däremot gett alldeles för lite insulin kan det leda till syrabildning och diabeteskoma.

Kommentera gärna: