Gott till fredagsfikat?

Är du sugen på något gott till fredags- eller helgfikat bakat helt utan tillsatt raffinerat socker? Testa dessa fantastiskt goda, saftiga och smakrika citron- och lakritsbollarna.

Lakrits - och citronbollar

  • 2,5 dl naturella cashewnötter
  • 1,5 dl naturell mandel
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 15 urkärnade dadlar
  • 1 citron, saft och rivet skal (mer citron för syrligare smak)
  • 1-2 msk lakritspulver
  • 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
  • 1 krm chilipulver
  • 2 msk kallpressad kokosolja, mjukrörd
  • 0,5 tsk havssalt
     

Citronströssel

  • 0,25 dl kokos
  • 0,25 dl rivet citronskal från 1/2 citron
  • 1 krm gurkmeja

Gör så här

  • Kör cashewnötter, mandel och kokosflingor till ett fint mjöl i en matberedare.
  • Tillsätt dadlar, hälften av citronskalet, citronjuice, 1 msk lakritspulver, chilipulver, vaniljpulver, kokosolja och salt och mixa till en smidig massa. Smaka på smeten. Beroende på val av lakritspulver och önskad smak kan du behöva mer lakrits.
  • Smaka på smeten men se till att ha karaktären med dig så du inte äter all smet på en gång. Tillsätt mer lakritspulver eller citron för att få en smak som passar dig.
  • Blanda till citronströsslet genom att blanda kokosflingor med kvarvarande rivet citronskalet och en nypa malen gurkmeja.
  • Kyl någon minut. Massan ska vara lätt att forma till bollar som sedan rullas i citronkokos. Njut dem kalla.
Etiketter: recept

Kommentera gärna: